Κλείσιμο
{{ order.total_quantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ order.total_quantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το καλάθι μου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
ΔΩΡΟ
{{ item.title }}
Κωδικός {{ item.code }}
{{ value }}
Κλείσιμο
{{ item.total_price }}

{{ item.total_discounted_price }}

* Σας θυμίζουμε ότι η αποστολή Συνθέσεων Δώρου εκτός Αθήνας γίνεται με courier. Για να είναι δυνατή η συσκευασία και η αποστολή της σύνθεσης είναι σημαντικό να επιλέγετε κλειστό τύπο συσκευασίας (κουτί αντί για καλάθι).

Σύνολο:
{{ order.discounted_cost }}

{{ order.cost }}

Θέλω να στείλω δώρο
Θέλω να στείλω δώρο
Για έλεγχο διαθεσιμότητας καλέστε στο 210 8069220
IDEAS & TIPS
Ask the Wine Experts

Πείτε μας τι ψάχνετε κι εμείς θα σας προτείνουμε ακριβώς αυτό που ταιριάζει στις ανάγκη που μας περιγράφετε!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ CAVA ANTHIDIS
Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Μια φιάλη αφρώδους οίνου, που είναι καινούργια (και δεν έχει ανοιχθεί) μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ιδανικά για 6-8 μήνες περίπου. Ενδεχομένως να είναι ασφαλές και το διάστημα έως και ενός χρόνου, αλλά επειδή το κρασί είναι ένα προϊόν που εξελίσσεται συνέχεια καλό θα ήταν να μην εξαντλήσετε το μέγιστο χρονικό περιθώριο.

Εφόσον ανοιχθεί και θέλετε να διατηρήσετε την ποσότητα που σας έχει μείνει στη φιάλη, ο χρόνος κυμαίνεται από 1-3 ημέρες και αυτό εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα πώματα για το κλείσιμο της φιάλης.

Τα οινοπνευματώδη ποτά, από τη στιγμή της εμφιάλωσής τους, δεν αλλάζουν στο χρόνο. Άρα κλειστά αντέχουν για μια …αιωνιότητα! Αν ανοιχθούν, δεν θα χαλάσουν, απλά μετά από πολύ καιρό ίσως χάσουν λίγα από τα αρώματά τους. Εξαίρεση, τα ποτά που περιέχουν γάλα (π.χ. Irish Creams) που, κλειστά, συνήθως έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 24 μήνες ενώ όταν ανοιχθούν θα πρέπει να καταναλωθούν το πολύ μέσα σε 12 μήνες, πάντα συντηρημένα σε δροσερό και σκιερό μέρος. Τέλος,  τα ποτά που περιέχουν φρούτα εφόσον ανοιχθούν μπορούν να κρατηθούν σε φόρμα για άλλους 3-4 μήνες στο ψυγείο, ώστε να μην οξειδωθούν.

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί: Πότε μεταγγίζουμε ένα κρασί;  Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, θα πρέπει να ξέρουμε γιατί η μετάγγιση είναι απαραίτητη, όταν είναι. Μετάγγιση σε καράφα ή απλό άνοιγμα της φιάλης λίγες ώρες πριν το γεύμα; Η απάντηση είναι απλή: ένα κρασί που χρειάζεται «οξυγόνο» για να «αναπνεύσει» θα χρειαστεί και άνοιγμα εκ των προτέρων ή, ακόμα καλύτερα, μετάγγιση σε γυάλινη καράφα.  Και πότε χρειάζεται ένα κρασί να «αναπνεύσει»;

Πρώτος λόγος: ένα πολύ καλό κρασί που όμως είναι ακόμα «βρέφος»… Για παράδειγμα, έχετε ένα κόκκινο κρασί παλαίωσης που όμως είναι ακόμα μόνο 2-3 χρόνων ενώ ακόμα δεν έχει ούτε μπει στην περίοδο της ωριμότητας αφού η ζωή του προσδοκάται στα 10-15 χρόνια… Το κρασί αυτό, αν το δοκιμάσετε χωρίς μετάγγιση, πιθανό είναι να «κλωτσήσει» στο στόμα, με υπερβολικές τανίνες και κλειστό αρωματικό μπουκέτο… Οπότε, δυστυχώς δεν θα το ευχαριστηθείτε. Για να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση, αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να περιμένετε άλλα 10 χρόνια, μεταγγίστε το σε γυάλινη καράφα για αρκετές ώρες (ανάλογα το κρασί, τη σοδειά και το προσδόκιμο ζωής του, μπορεί να χρειάζεται από 2-6 ώρες)…

Δεύτερος λόγος: το ακριβώς ανάποδο. Ένα κρασί που το είχατε στην κάβα σας χρόνια (σε καλές, εννοείται συνθήκες) και ήρθε η ώρα του να σας «ξεπληρώσει» με απόλαυση τα χρόνια της αναμονής…  Εδώ χρειάζεται πολλή προσοχή. Πρώτα απ’ όλα μην κουνήσετε τη φιάλη πέρα δώθε γιατί το ίζημα που θα έχει αναπτυχθεί (και είναι φυσιολογικότατο) μέσα στη φιάλη θα διασκορπιστεί δημιουργώντας μια αντιαισθητική εικόνα στο κρασί. Άρα, το μετακινείτε από τη θέση του μετά μεγίστης προσοχής μέχρι το τραπέζι όπου θα έχετε ετοιμάσει τη γυάλινη καράφα που θα το μεταγγίσετε αλλά και ένα τουλπάνι για να το φιλτράρετε, ώστε το ίζημα να μη μεταφερθεί στην καράφα. Όταν με το καλό το κρασί μεταγγιστεί στην καράφα, μην το αφήσετε πολλή ώρα και υπεροξυγονωθεί…  γιατί μπορεί να φτάσετε σε ανεπιθύμητη ξαφνική «γήρανση» του κρασιού και να το «χάσετε» μπροστά στα μάτια σας (ειδικά αν πρόκειται για ήδη παλαιωμένο κρασί που βρίσκεται στα όριά του)… Η μετάγγιση σ’αυτή την περίπτωση γίνεται για να φύγει το ίζημα και τυχόν αναγωγικές οσμές από την παλαίωση, ώστε να αποδώσει το μεγαλείο της ηλικίας του. Εδώ δεν επιθυμούμε τίποτα άλλο.

Έχετε προγραμματίσει ένα δείπνο και βρίσκεστε λίγο πριν την υλοποίησή του. Δύο είναι οι τρόποι που θα αποφασίσετε τη σύνθεσή του. Βάσει του μενού ή βάσει των κρασιών (σε περίπτωση που θέλετε οπωσδήποτε να ανοίξετε κάποιες συγκεκριμένες φιάλες που έχετε).

 

Βασικοί  γενικοί  κανόνες…

  1. Κλιμακωτή (προς τα πάνω) ευχαρίστηση…  Δηλαδή το επόμενο κρασί στο μενού να είναι λίγο καλύτερο από το προηγούμενο. Αν π.χ.  έχετε βάλει ένα δροσερό λευκό χωρίς βαρέλι για αρχή, μετά μπορείτε να βγάλετε ένα βαρελάτο στη συνέχεια, αλλά όχι το αντίστροφο…
  2. Η συνήθης σειρά των κρασιών θα ήταν η εξής:
    1. Ξηρό αφρώδες ή πολύ ελαφρύ αρωματικό λευκό για απεριτίφ.
    2. Λευκό ξηρό
    3. Ροζέ ξηρό
    4. Κόκκινο ξηρό
    5. Επιδόρπιο –γλυκό- κρασί
  3. Ποτέ μην αρχίζετε δείπνο με γλυκό κρασί ή αφρώδες ημίξηρο: η γλύκα δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού στο στόμα, πράγμα που δεν βοηθά στο γεύμα που θα ακολουθήσει…  Επίσης, το επόμενη –ξηρό- κρασί που θα σερβιριστεί στο γεύμα θα φανεί ιδιαίτερα πικρό και δίχως χάρη…
  4. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τη Σαμπάνια στο επιδόρπιο εκτός κι αν είναι ημίξηρη. Το σύνηθες λάθος που κάνουμε είναι να ανοίγουμε τη Σαμπάνια (χωρίς να κοιτάμε αν πρόκειται για ξηρή –δηλαδή Brut- Σαμπάνια) με τάρτες και γλυκά… Και φυσικά η ξηρή Σαμπάνια –που μπορεί να ταιριάξει άνετα μ’ ένα ολόκληρο γεύμα, θα «τινάξει τα πέταλα» αν συνοδεύσει ένα γλυκό… Προτιμάτε πάντα για τα γλυκά σας την ημίξηρη εκδοχή της.

 

Και ειδικότερα…

Το ταίριασμα κρασιού-φαγητού είναι πετυχημένο όταν το κρασί αναδεικνύει τα αρώματα του πιάτου και δεν το «πλακώνει» -και φυσικά,  το αντίστροφο.  Οι βασικοί άξονες ενός πετυχημένου παντρέματος είναι:

  • Ελαφρύ φαγητό με ελαφρύ, ευκολόπιοτο κρασί.
  • Πλούσιο φαγητό (κρεμώδεις σάλτσες ή πολλά καρευκεύματα) με πλούσιο, πολύπλοκο κρασί.
  • Έντονες κόκκινες γεύσεις (π.χ. κυνήγι) με έντονο κόκκινο κρασί στα νιάτα του.
  • Φινετσάτες κόκκινες γεύσεις χωρίς σάλτσες (π.χ. ένα σατωμπριάν ή ένα ζουμερό φιλέτο) με ένα ώριμο καλό κόκκινο κρασί.
  • Έντονες και καυτερές γεύσεις με φρουτώδες ημίξηρο ροζέ ή ένα πολύ αρωματικό ξηρό ή ημίξηρο λευκό.
  • Γλυκό στο πιάτο, γλυκό και στο ποτήρι. Εδώ μόνο, να σιγουρευτείτε η ένταση της γλυκύτητας να είναι περίπου η ίδια.
  • Λιπαρές γεύσεις (π.χ. foie gras) ή έντονα τυριά τύπου ροκφόρ ή blue cheese με γλυκό λευκό κρασί.
  • Για τους λάτρεις της σοκολάτας σε γλυκό… κόκκινα γλυκά κρασιά τύπου Βισάντο.

Όπως και για οποιοδήποτε άλλο προϊόν, έτσι και για το κρασί το τελικό κόστος παραγωγής παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική διαμόρφωση της τιμής. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο παράγοντας. Και στο κρασί, ο τρόπος παραγωγής ενός κρασιού ποικίλει από ετικέτα σε ετικέτα…  Ο παραγωγός, με τις αποφάσεις που θα πάρει σχετικά με τις εργασίες στο αμπέλι, τη διαμόρφωσή του ώστε να δίνει την ποσότητα και ποιότητα που (ένα κρασί που παράγεται από σταφύλια με πολύ χαμηλή απόδοση ανά στρέμμα, δηλαδή που έχει παραχθεί ώστε να προάγει την ποιότητα σε βάρος της ποσότητας θα είναι αναγκαστικά πιο ακριβό από ένα κρασί που παράγεται από έναν αμπελώνα που θα δίνει πολλή μεγαλύτερη ποσότητα –σε βάρος της ποιότητας). Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει αν ο αμπελώνας είναι ιδιόκτητος ή τα σταφύλια προέρχονται από συνεργασία με άλλους αμπελοκαλλιεργητές (στην περίπτωση αυτή σημαντικός είναι  ο βαθμός «παρέμβασης» του αγοραστή στην ετήσια καλλιεργητική φροντίδα του αμπελώνα), αλλά κι αν τα σταφύλια έχουν αγοραστεί ή απλά το κρασί έγινε από αγορασμένο μούστο. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει η οινοποίηση… Αν το κρασί παράγεται με χρήση βαρελιού ή όχι. Σημειώστε πως το κάθε δρύινο βαρέλι 225 λίτρων (αυτά που λέμε δρύινα γαλλικά βαρέλια) κοστίζει περίπου 800 ευρώ και βγάζει 300 φιάλες των 750 ml. Άρα, όταν ο παραγωγός αναφέρει πως το κρασί έχει ζυμώσει/ωριμάσει σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια ο κρασί αυτομάτως κοστίζει επιπλέον γύρω στα 2,70 ευρώ ανά φιάλη! Τέλος, κι αυτό ισχύει για κάποια φημισμένα κρασιά όπως κάποια Bordeaux ή κάποιες άλλες ετικέτες  με παγκόσμια απήχηση, η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την σπανιότητα και φυσικά, τον κλασικό νόμο της αγοράς τη σχέση ζήτησης/προσφοράς...

Είτε είχατε μια γεμάτη μέρα στο γραφείο και δεν είχατε χρόνο ούτε για καφέ, είτε προέκυψε μια ανάγκη αργά  το βράδυ, είτε απλά σας διέφυγε πως την επόμενη είναι η γιορτή  ή τα γενέθλια του γνωστού σας, του φίλου ή του συνεργάτη σας και το θυμηθήκατε γύρω στα…μεσάνυχτα, το e-shop βρίσκεται κοντά σας  7 μέρες στις 7, 24 ώρες το 24άωρο… Με ένα κλικ (άντε λίγα περισσότερα!) έχετε μπροστά σας πάνω  από 4000 προϊόντα, με τις περιγραφές τους, τις φωτογραφίες τους για να επιλέξετε αυτό που επιθυμείτε. Όποια ώρα εσείς το θελήσετε…