Κλείσιμο
{{ order.total_quantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ order.total_quantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το καλάθι μου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
ΔΩΡΟ
{{ item.title }}
Κωδικός {{ item.code }}
{{ value }}
Κλείσιμο
{{ item.total_price }}

{{ item.total_discounted_price }}

* Σας θυμίζουμε ότι η αποστολή Συνθέσεων Δώρου εκτός Αθήνας γίνεται με courier. Για να είναι δυνατή η συσκευασία και η αποστολή της σύνθεσης είναι σημαντικό να επιλέγετε κλειστό τύπο συσκευασίας (κουτί αντί για καλάθι).

Σύνολο:
{{ order.discounted_cost }}

{{ order.cost }}

Θέλω να στείλω δώρο
Θέλω να στείλω δώρο
Για έλεγχο διαθεσιμότητας καλέστε στο 210 8069220
Πάνω banner σελίδας άρθρου
Φωτογραφία άρθρου
04/10/2021
Beer lovers alert!

 Αν πρέπει να επιλέξουμε το πιο δημοφιλές είδος μπύρας των τελευταίων δεκαετιών στον χώρο της μικροζυθοποιΐας, δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία πως αυτό είναι οι IPA. Το ακρωνύμιο μεταφράζεται σε India Pale Ale και η παραγωγή τους άρχισε κάπου μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα στην Αγγλία, πλέον συνεχίζεται παγκοσμίως και αν κρίνουμε από την μεγάλη ζήτηση τους, βρίσκονται σε διαρκή άνοδο.

 Το πρωτεύον χαρακτηριστικό των IPA είναι η έντονη παρουσία λυκίσκου σε άρωμα και γεύση, με αποτέλεσμα την αυξημένη αίσθηση πίκρας σε σύγκριση με άλλα είδη μπύρας. Ο πιο διαδεδομένος μύθος αναφέρει πως οι Άγγλοι δημιούργησαν μπύρες με σχετικά υψηλό αλκοόλ (συνήθως 6% και άνω) και με μεγάλες ποσότητες λυκίσκου που απέστελλαν στην αποικία τους στην Ινδία, με σκοπό να αντέξουν το μεγάλο ταξίδι και να μην φτάσουν εκεί χαλασμένες (ο λυκίσκος μεταξύ άλλων διαθέτει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες). Υπάρχουν όμως αρκετές ενδείξεις πως η συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι κάτι άλλο πέρα από προϊόν μυθοπλασίας, μιας και πικρές/αρωματικές μπύρες υψηλού αλκοόλ παράγονταν & καταναλώνονταν στην Αγγλία και τα προγενέστερα έτη. Από αυτή την ιστορία λοιπόν θα κρατήσουμε μόνο τα πραγματικά δεδομένα: ο λυκίσκος -ανάλογα την ποικιλία- όντως προσδίδει γεύσεις & αρώματα φρούτων, λουλουδιών, μπαχαρικών, βοτάνων, γρασιδιού στην μπύρα και αναμφισβήτητα την μετατρέπει σε ένα ποτό ενδιαφέρον, ιδιαίτερο και απολαυστικό.

 Στην πάροδο των ετών οι μικροζυθοποιοί πειραματίστηκαν με διάφορες τεχνικές ζυθοποίησης, χρησιμοποίησαν νέα υλικά στις συνταγές τους και πάνω απ’ όλα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις νέες ποικιλίες λυκίσκων που συνεχίζουν να παράγονται. Πλέον έχουμε πολλές υποκατηγορίες IPA για να επιλέξουμε, πολλές από τις οποίες θα βρείτε στα καταστήματα μας! Οι πιο διαδεδομένες ανάμεσα στους craft beer geeks είναι οι κάτωθι:

-Session IPA: Μια IPA χαμηλών αλκοολικών βαθμών (3% με 4,5% χονδρικά), που δεν υπολείπεται όμως σε ένταση. Έχει φτιαχτεί για να καταναλώνεται πιο εύκολα συγκριτικά με μια ‘κανονική’ IPA.

-West Coast IPA: Για τους λάτρεις των πικρικών εντάσεων! Για την παραγωγή των West Coast IPA έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες ποσότητες λυκίσκων, ενώ το ξηρό/ελαφρύ σώμα τους ενισχύει την πικρή αίσθηση. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον αμερικάνικοι λυκίσκοι, οπότε θα συναντήσουμε εσπεριδοειδή, κιτρικά/τροπικά φρούτα, μέχρι και αρώματα από πεύκο.

-New England IPA: Το είδος IPA που τείνει να κατακλύσει την αγορά! Έχουν ιδιαίτερα θολή όψη, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι πως παρ’ ότι χρησιμοποιούνται τρομακτικές ποσότητες λυκίσκου κατά την παραγωγή τους, η πίκρα τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Πως γίνεται αυτό; Ο λυκίσκος προστίθεται από τον ζυθοποιό στα τελευταία λεπτά του βρασμού αλλά και κατά την διαδικασία ζύμωσης της μπίρας – το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε μεν γεύση λυκίσκου, χωρίς όμως την πίκρα του. Το εντυπωσιακό είναι πως οι New England IPA μπορούν να εκπλήξουν τόσο τον πεπειραμένο ζυθολάγνο, όσο και τον τελείως αρχάριο…

-Double IPA: Το ‘Double’ τα λέει όλα. Μια IPA με αυξημένη πίκρα, άρωμα, γεύση και επίπεδο αλκοόλ! Προτιμάται συνήθως από τους φανατικούς των υψηλών εντάσεων στην μπίρα.

-English IPA: Η αρχή των πάντων, η βάση στην οποία πάτησαν όλες οι μοντέρνες IPA. Η διαφορά τους με τις αμερικάνικες IPA είναι πως η αγγλική μορφή τους είναι σαφέστατα πιο ισορροπημένη μιας και για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται σημαντικό ποσοστό από καραμελοποιημένες βύνες, ενώ οι αγγλικοί λυκίσκοι διαθέτουν έναν αρκετά πιο ήπιο χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνουμε αίσθηση από καραμέλα, δημητριακά, λουλούδια, αλλά και διάφορα γήινα/βοτανικά στοιχεία. Συνδυάζονται τέλεια με λιπαρά κρέατα όπως το χοιρινό, όπως και με τα περισσότερα εδέσματα της Ινδικής κουζίνας.

Στην Κάβα Ανθίδης θα βρείτε αποκλειστικά στην ελληνική αγορά τα ζυθοποιία Alefarm (πολυβραβευμένο craft brewery από την Δανία & ειδικοί στις σύγχρονες μορφές IPA) και Porterhouse Brewing (κορυφαίο ζυθοποιείο από την Ιρλανδία με εξαιρετικές IPA αλλά και μαύρες μπύρες).