Κλείσιμο
{{ order.total_quantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ order.total_quantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το καλάθι μου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
ΔΩΡΟ
{{ item.title }}
Κωδικός {{ item.code }}
{{ value }}
Κλείσιμο
{{ item.total_price }}

{{ item.total_discounted_price }}

* Σας θυμίζουμε ότι η αποστολή Συνθέσεων Δώρου εκτός Αθήνας γίνεται με courier. Για να είναι δυνατή η συσκευασία και η αποστολή της σύνθεσης είναι σημαντικό να επιλέγετε κλειστό τύπο συσκευασίας (κουτί αντί για καλάθι).

Σύνολο:
{{ order.discounted_cost }}

{{ order.cost }}

Θέλω να στείλω δώρο
Θέλω να στείλω δώρο
Για έλεγχο διαθεσιμότητας καλέστε στο 210 8069220
Πάνω banner σελίδας άρθρου
Φωτογραφία άρθρου
21/03/2024
25η Μαρτίου: Συνδυάστε εδέσματα με βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα

25η Μαρτίου: Συνδυάστε εδέσματα με βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα

Η εθνική μας εορτή, η 25η Μαρτίου, πλησιάζει και, όπως είναι αναμενόμενο, ετοιμάζουμε για εσάς τις φετινές προτάσεις για το γνωστό τραπέζι της ημέρας του Ευαγγελισμού. Τα έθιμα αλλάζουν αναλόγως της περιοχής από την οποία καταγόμαστε ή στην οποία θα βρεθούμε για να γιορτάσουμε, μεταξύ άλλων, και τον ερχομό της άνοιξης. Κοινός παρονομαστής το πιάτο ορόσημο της συγκεκριμένης ημέρας, ο τηγανητός μπακαλιάρος, συνήθως συνοδεία σκορδαλιάς. Ωστόσο, αυτό το άρθρο ΔΕΝ αποτελεί μια ακόμη λίστα με προτάσεις για Ρετσίνες και Sherry, όσο κι αν τα αγαπούμε. Αυτά τα ξέρετε ήδη, και μπορείτε να εξερευνήσετε τη συλλογή μας εδώ και εδώ. Φέτος αποφασίσαμε να ανατρέξουμε στα κρασιά και στα αποστάγματα που διακρίθηκαν στο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy και να επιλέξουμε μερικά αγαπημένα εξ’ αυτών, για να τα συνδυάσουμε με τα πιάτα της ημέρας.

Λευκά & Ροζέ

Έστω λοιπόν ότι σας αρέσει ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, αλλά δεν αντέχετε ρετσίνες, sherry και λοιπά, πιο ιδιαίτερα κρασιά. Αντί αυτών, προτείνουμε κρασιά με μέτριο σώμα, ανεβασμένη οξύτητα και μέτρια ένταση αρωμάτων. Τέτοια είναι το Ανοιχτό Βιβλίο του Οινοποιείου Ασκήτογλου, από Σαββατιανό Αττικής, αλλά και ο Δάφνιος του Δουλουφάκη, από την Κρήτη και το ανερχόμενο Βιδιανό. Και τα δύο κρασιά εκφράζονται με αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, διαθέτουν μέτριο σώμα, και ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας-τιμής!

Αν πάλι σας αρέσει ο μπακαλιάρος, αλλά όχι και η σκορδαλιά, τότε επιλέξτε κρασιά που έχουν λίγο περισσότερη ένταση αρωμάτων, αλλά και διακριτικό βαρέλι. Ξεχωρίζουμε το Seiradi Cuvee Topos από τον Paros Farming Community, αλλά και το δημοφιλές Chateau Julia Chardonnay του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Το μεν Seiradi παράγεται από την ποικιλία Μονεμβασιά και θα σας σαγηνεύσει με τα αρώματα πράσινων φρούτων, αλλά και την έξτρα πολύπλοκη υφή που προσδίδει η πολύ συνετή χρήση βαρελιού, στη μισή περίπου ποσότητα του κρασιού. Το δε Chateau Julia παρουσιάζει αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και ανεβασμένα επίπεδα οξύτητας που θα «σπάσουν» το τηγανητό λίπος. Δεν παραλείπουμε τα ροζέ μιας και ο δροσερός και φρουτώδης χαρακτήρας τους τα καθιστά πολύ δημοφιλή. Φέτος επιλέξαμε το Βιβλία Χώρα Ροζέ από το ομώνυμο κτήμα, για τον ελαφρά πικάντικό χαρακτήρα του και τα παιχνιδιάρικα αρώματα κόκκινων φρούτων. Σίγουρα θα ταιριάξει όμορφα με τα λοιπά ορεκτικά, αλλά και με δροσερές σαλάτες με βάση την τομάτα.

Ερυθρά & Επιδόρπιο

Στην περίπτωση που σερβίρετε πιάτα όπως ψητά μανιτάρια, ή αντί για τον μπακαλιάρο θα έχετε ψητά κοκκινιστά ψάρια, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ερυθρά κρασιά σερβιρισμένα 1-2 βαθμούς πιο δροσερά απ’ ότι συνήθως (15oC-16oC). Δοκιμάστε το ερυθρό Γιορτή από το οινοποιείο Semeli στη Νεμέα, με κοκκινιστά πιάτα και αφήστε τα αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών του Αγιωργίτικου να ανεβάσουν τη συνολική εμπειρία. Εναλλακτικά, σε πιάτα πιο comfort, όπως ψητές μελιτζάνες ή μανιτάρια στη σχάρα, βάλτε δίπλα την εξαιρετική Γουμένισσα του Μικρό Κτήμα Τίτου με την ανεβασμένη οξύτητα της να κόβει τη λιπαρότητα του πιάτου, αλλά και την ελαφρά φυτικότητα του κρασιού να προσδίδει μια νότα φρεσκάδας. Τώρα, αν είστε λάτρεις των πληθωρικών ερυθρών κρασιών και δεν στέκεστε σε στεγανά περί συνδυασμού κρασιού-φαγητού, ανοίξτε μια φιάλη του εξαιρετικού Μέγας Οίνος Σκούρα και αφήστε το κρασί να μιλήσει, να αναλάβει τα υπόλοιπα. Η απόλυτη ισορροπία μεταξύ φρούτου και βαρελιού αλλά και επίγευση μακράς διάκρειας καθιστούν το συγκεκριμένο κρασί, μια εμπειρία από μόνο του.

Τραπέζι χωρίς γλυκό δεν γίνεται. Συνήθως στο τραπέζι σερβίρονται γλυκά με βάση τους ξηρούς καρπούς, όπως η πολύ-αγαπημένη καρυδόπιτα. Προτείνουμε να τη συνδυάσετε με ένα ποτήρι Anthemis από τον ΕΟΣ Σάμου. Το συγκεκριμένο Μοσχάτο είναι σχεδόν αδύνατο να μην σας αρέσει! Σφύζει από κάθε λογής αρώματα όπως αποξηραμένα σύκα, σταφίδα, κομπόστα πυρηνόκαρπων φρούτων, αλλά και ξηρών καρπών. Ακόμη και αν δεν υπάρχει γλυκό στο τραπέζι, σερβίρετε το Anthemis μόνο του και θα καταπλήξει.

Αποστάγματα

Όπως στις περισσότερες παραδοσιακές συγκεντρώσεις, έτσι και την 25η Μαρτίου, πολλοί προτιμούν τα αποστάγματα και εμείς φυσικά δεν θα μπορούσαμε να τους απογοητεύσουμε. Αν είστε λάτρης του Ούζου, προμηθευτείτε μια φιάλη Ούζο Lazaris από το αποστακτήριο Lazaris της Κέρκυρας, το οποίο μυρίζει Μεσόγειος, και θα δαμάσει την ατίθαση σκορδαλιά. Αν δεν  μπορείτε να καταναλώσετε ούτε γουλιά από γλυκάνισο, δοκιμάστε μια Τσικουδιά από το Ρέθυμνο και πιο συγκεκριμένα την αγαπημένη μας 35Ν Syrah, που έχει πλούσιο σώμα και στιβαρή δομή για να αντέξει ότι πιάτο βάλετε δίπλα της.

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω κρασιά και αποστάγματα διακρίθηκαν με μετάλλιο στο πρόσφατο, φετινό Thessaloniki Wine & Spirits Trophy.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Σχετικά Προϊόντα