Κλείσιμο
{{ order.total_quantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ order.total_quantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το καλάθι μου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
ΔΩΡΟ
{{ item.title }}
Κωδικός {{ item.code }}
{{ value }}
Κλείσιμο
{{ item.total_price }}

{{ item.total_discounted_price }}

* Σας θυμίζουμε ότι η αποστολή Συνθέσεων Δώρου εκτός Αθήνας γίνεται με courier. Για να είναι δυνατή η συσκευασία και η αποστολή της σύνθεσης είναι σημαντικό να επιλέγετε κλειστό τύπο συσκευασίας (κουτί αντί για καλάθι).

Σύνολο:
{{ order.discounted_cost }}

{{ order.cost }}

Θέλω να στείλω δώρο
Θέλω να στείλω δώρο
Για έλεγχο διαθεσιμότητας καλέστε στο 210 8069220
Πάνω banner σελίδας άρθρου
Φωτογραφία άρθρου
10/03/2023
Ο Άγιος Πατρίκιος, το ιρλανδικό ουίσκι Teeling και μερικές καλές αφορμές για... να βάψετε την πόλη στα πράσινα!

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου από τους απανταχού Ιρλανδούς ως επέτειος για τον θάνατό του πολιούχου της χώρας τους, τον 5ο αιώνα. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους ντυμένος στα πράσινα -το εθνικό χρώμα της Ιρλανδίας- οργανωμένος σε παρελάσεις χιλιάδων ατόμων, σε φεστιβάλ που διαρκούν συνήθως αρκετές ημέρες και περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και όπως είναι λογικό, αρκετό ιρλανδικό ουίσκι! Μια ανάσα πριν την 25η Μαρτίου, που γιορτάζουμε στη χώρα μας ως εθνική εορτή, τι καλύτερο από μια ακόμη, με άφθονο ιρλανδικό ουίσκι Teeling, την πρότασή μας για το φετινό st. Patrick’s day! Αλλά ας δούμε πρώτα λίγα ακόμη στοιχεία για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.  

Η επέτειος ουσιαστικά αφορά στον θάνατο του Maewyn Succat, του Σκωτσέζου που απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές, έζησε πέντε χρόνια ως σκλάβος στην Ιρλανδία, κατάφερε να δραπετεύσει, για να επιστρέψει αργότερα βαπτισμένος ως Πατρίκιος και να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στη διδασκαλία του Χριστιανισμού στη χώρα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πατρίκιος προσπαθούσε να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την τριαδικότητα του Θεού χρησιμοποιώντας τα τρία φύλλα του τριφυλλιού, ενώ θεωρείται από κάποιους, για έναν ακατανόητο λόγο, και ως ο πατέρας του ουίσκι. Φυσικά την περίοδο που έζησε ο Πατρίκιος κανείς δε μπορεί να είχε φανταστεί πως θα μπορούσε να αποσταχθεί η μπίρα για την παραγωγή ουίσκι.

Την ιδέα για τη διοργάνωση παρέλασης την ημέρα του Αγίου Πατρικίου θεωρείται πως την είχε ένας Ιρλανδός εφημέριος στην τότε ισπανική αποικία του Αγίου Αυγουστίνου στη Φλόριδα, εν έτει 1601! Έκτοτε, με το ιρλανδικό εθνικό φρόνημα να γιγαντώνεται στον Νέο Κόσμο από τους Ιρλανδούς μετανάστες και με τη βοήθεια θρησκευτικών και κοινωνικών, αδελφικών οργανώσεων όπως του Αρχαίου Τάγματος της Ιβερνίας και των Φιλικών Υιών του Αγίου Πατρικίου, η δημοφιλία των παρελάσεων εκείνων κορυφώθηκε σε σημείο αναγνώρισης και από την Αγία Έδρα του Βατικανού, το 1631.

Fast forward στο 2023, στην Ελλάδα και στη δυναμική κοινότητα των μπαρ, όπως και στων λάτρεων του καλού ουίσκι, σ’ εκείνους που αρέσκονται στο να το απολαμβάνουν είτε στα μπαρ είτε στο σπίτι τους, μόνοι ή με φίλους. Φέτος λοιπόν, σας ντύνουμε στα πράσινα και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γιορτάσετε την τιμημένη Ημέρα του Αγίου Πατρικίου με ένα από τα ιρλανδικά ουίσκι του αποστακτηρίου Teeling.

Η ιστορία του Teeling ξεκινά το 1782, όταν ο Ουόλτερ Τίλινγκ (Walter Teeling) αποφασίζει να ακολουθήσει τη νέα τρέλα της εποχής που λεγόταν παραγωγή ουίσκι, κατασκευάζοντας ένα αποστακτήριο στο κέντρο του Δουβλίνου. Εκείνη την εποχή τα αποστακτήρια στην Ιρλανδία ήταν δεκάδες και αποτελούσαν έναν πολύτιμο κρίκο στην οικονομική αλυσίδα της χώρας.

Στις αρχές όμως του 20ου αιώνα, λίγο η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, λίγο η εξέλιξη του σκωτσέζικου ουίσκι και το ιρλανδικό αρχίζει και χάνει σε δημοτικότητα, μέχρι το 1960 που απομένουν μόλις τρία αποστακτήρια και το 1980 που η παραγωγή φθάνει σε ιστορικό χαμηλό. Το Teeling κλείνει και παραμένει κλειστό μέχρι το 2015, χρονιά κατά την οποία η νεότερη γενιά Teeling-αίων αποφασίζει να το κατασκευάσει και να το θέσει σε παραγωγή!  

Το σημερινό αποστακτήριο του Teeling στεγάζεται στην καρδιά του ιστορικού Δουβλίνου. Ένα σπουδαίας σημασίας κτίριο το οποίο, από το 2015 που άνοιξε τις πόρτες του, έχει υποδεχθεί πάνω από 600,000 επισκέπτες, έχει αποστάξει πάνω από 4 εκατομμύρια λίτρα whiskey και έχει γεμίσει υπερήφανα 35,000 βαρέλια με αποστάγματα φτιαγμένα αποκλειστικά στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Απολαμβάνεται σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει παγκοσμίως 375 τιμητικά βραβεία.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το βασικό portfolio του Teeling, μαζί με μια εμφιάλωση-έκπληξη!

Teeling Small Batch

Grain και Malt ουίσκι ωριμάζουν το καθένα μόνο του σε πρώην βαρέλια μπέρμπον και στη συνέχεια αναμειγνύονται και ωριμάζουν εκ νέου και παρέα σε πρώην βαρέλια ρουμιού από την κεντρική Αμερική, μέχρι και για 12 μήνες. Εμφιαλώνονται στους 46% αλκοολικούς βαθμούς, ελάχιστο όριο εμφιάλωσης όλων των Teeling, χωρίς φιλτράρισμα και δημιουργούν ένα υπέροχο, ιρλανδικό blended ουίσκι

Teeling Single Grain

Αντισυμβατικό και υπέροχο, το Single Grain χρησιμοποιεί ένα μείγμα δημητριακών που αποτελείται από 95% καλαμπόκι (!) και 5% βυνοποιημένο κριθάρι, αποστάζει τρις και ωριμάζει σε βαρέλια γαλλικής δρυός που πριν περιείχαν Cabernet Sauvignon από την Καλιφόρνια.

Teeling Single Malt

Ένα ιρλανδικό ουίσκι 100% από βύνη κριθαριού και φουλ του φρούτου, καθώς ωριμάζει σε πέντε διαφορετικά βαρέλια που πριν περιείχαν κρασί· σέρι, πορτ, μαδέρα, λευκή βουργουνδία και Cabernet Sauvignon. Ο κάθε τύπος βαρελιού χαρίζει και διαφορετικές αρωματικές ενώσεις στο τελικό, πλήρως ισορροπημένο, πλην όμως πολύπλοκο, αρωματικό προφίλ του. 

Teeling Single Pot Still

Ένα ουίσκι φόρος τιμής στην παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής, με ένα μείγμα βυνοποιημένου και μη-βυνοποιημένου κριθαριού, τα οποία αποστάζονται τρις και στη συνέχεια ωριμάζουν σε έναν συνδυασμό από καινούρια βαρέλια αμερικανικής δρυός, πρώην βαρέλια μπέρμπον και πρώην βαρέλια σέρι. Εξελιγμένα αρωματικά άνθη, διακριτικό φρούτο και ζεστά μπαχαρικά, σε ένα στιβαρό «σώμα» με ξηρή επίγευση.

Teeling Blackpitts Peated Single Malt

Μια αληθινά, ιδιαίτερη εμφιάλωση, το ουίσκι 100% από βύνη κριθαριού που όμως έχει στεγνώσει με τη χρήση καπνού από καύση τύρφης. Παρόλο που πρόκειται για διαδικασία συνηθισμένη στη Σκωτία, μια διαδικασία που προσδίδει έντονα καπνιστό χαρακτήρα, στο Teeling επιλέγουν την τριπλή απόσταξη, κατά την ιρλανδική παράδοση, που εξευγενίζει το τελικό απόσταγμα, μειώνοντας τον «φαρμακευτικό» χαρακτήρα της τύρφης, διατηρώντας όμως έναν έντονα αρωματικό καπνό που θυμίζει κυριακάτικο bbq. Η ωρίμαση γίνεται σε συνδυασμό πρώην βαρελιών μπέρμπον, αλλά και βαρελιών που πριν περιείχαν Σοτέρν, εμφιάλωση στους κλασικούς 46% αλκοολικούς βαθμούς και κανένα φιλτράρισμα.

Teeling Single Grain 13 years old

Μια περιορισμένης κυκλοφορίας, εξαιρετική εμφιάλωση, το Teeling Single Grain 13 y.o. διατηρώντας το Teeling Single Grain ως βάση, ωριμάζει αρχικά για εννιά χρόνια σε πρώην βαρέλια μπέρμπον και στη συνέχεια για ακόμη τέσσερα σε βαρέλια που πριν περιείχαν ερυθρό κρασί από το Μπορντό. Εμφιαλώνεται στους 50% αλκοολικούς βαθμούς για να διατηρεί όσο γίνεται πιο ατόφιο το αρωματικό και γευστικό του προφίλ, τα οποία χαρακτηρίζονται από μικρά κόκκινα φρούτα και μαρμελάδα βατόμουρου, κρέμα βανίλιας και κάποια γλυκά μπαχαρικά.

Το Teeling φέτος και η CAVA ANTHIDIS σας καλούν την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου να… βάψετε πράσινη την πόλη! Είστε έτοιμοι;      

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Σχετικά Προϊόντα